Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Veos zet bloed om in drinkbaar water met nieuwe zuiveringsinstallatie

Veos zet bloed om in drinkbaar water met nieuwe zuiveringsinstallatie

Veos investeert 2 miljoen euro in een waterzuiveringsinstallatie die dagelijks tot 150 kubieke meter dierlijk bloed filtert tot drinkbaar water. Het bedrijf zal dankzij deze nieuwe zuiveringsinstallatie 40% minder grondwater gebruiken doordat ze het gefilterd water circulair inzet in haar productie. De investering kadert in de bredere groei- en duurzaamheidsdoelstellingen van Veos.

Investeren in groei en duurzaamheid

De toenemende vraag naar hoogwaardige functionele eiwitten, maakte een uitbreiding van de productie bij Veos noodzakelijk. “We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk op een duurzame manier te ondernemen. Zo investeerden we al fors in zonnepanelen en warmtewisselaars”, vertelt Robert Slee, co-CEO van Veos. “Ons productieproces vraagt echter heel wat water om de tanks te reinigen waarin het dierlijke bloed wordt opgeslagen. Tot nu toe gebruikten we uitsluitend grondwater dat we uit de buurt oppompten. Om onze duurzame ambities extra kracht bij te zetten en het grondwater op peil te houden, gingen we op zoek naar een alternatief om voortaan minder water op te pompen en toch over voldoende water te beschikken voor de uitbreiding van de productie.”

Waterzuiveringsinstallatie Veos

Van bloed naar drinkbaar water

Dat alternatief vond Veos in een nieuwe waterzuiveringsinstallatie die dagelijks zorgt voor 150.000 liter extra drinkbaar water afkomstig uit bloed. “Concreet gaan we tijdens het productieproces bloed indikken om het dan later vacuüm te gaan indrogen. Tijdens dat proces komt waterdamp vrij vanuit het bloed. Dat laten we condenseren tot het opnieuw water is. Dat water zal nu gezuiverd worden dankzij de nieuwe waterzuiveringsinstallatie zodat het circulair kan ingezet worden in het productieproces. Op die manier verbruiken we tot 40% minder grondwater, 45.000.000 liter water op jaarbasis.”

Robert Slee, co-CEO van Veos

Wereldwijd maar lokaal verankerd

Met een jaarlijkse omzet van om en bij de 140 miljoen euro per jaar, 12 productiesites en 240 productie-installaties doet het bedrijf het erg goed. “In de toekomst willen we verder blijven groeien maar willen dit graag vanuit Zwevezele blijven doen”, zegt Robert. “Ikzelf en mijn familie zijn van Zwevezele, het bedrijf is hier al sinds 1974 en onze medewerkers zijn uit de buurt. We voelen ons hier thuis en zijn dan ook heel tevreden dat we op deze manier duurzaam kunnen uitbreiden. In het kader van die groei zijn we trouwens nog volop op zoek naar extra medewerkers.”

Share:

Other News

Robert en Wim Slee

VEOS viert 50-jarig bestaan

Ontdek het verhaal van VEOS: 50 jaar voortdurende groei gebaseerd op kernwaarden zoals ondernemerschap en respect voor mens, dier en planeet.  

Veos Iberica invests 1.530 solar panels in his plant Monzón

The plant Monzón in Spain becomes more sustainable.

Hemoglobin’s climate change impact result

Hemoglobin, a highly digestible protein source, has a considerable impact on our climate change.  

Platinum EcoVadis medal

We are proud to announce that Valoroeuf has been awarded with a medal. 

Monzon plant

Official opening of VEOS Ibérica Spain

VEOS Group is proud to announce that the new plant in Spain is fully up and running. The new plant in Monzon is the most...